Het verhaal van Gouw 7

Inmiddels zijn we druk bezig met de verbouwing en renovatie van het historische pand, Gouw 7. We merken dat veel mensen nieuwsgierig zijn naar ons nieuwe kantoor en dat is logisch met zo’n oud pand dat al zoveel bewoners heeft gehad.

Gouw is de oorspronkelijke naam voor het water dat voor het pand langs liep, tegenwoordig is het winkelstraat. Het deftige 18e-eeuwse pand is gebouwd in Lodewijk XIV stijl. De voordeur en raampartijen op de eerste en tweede verdieping zijn prachtig omlijst. Boven in de kroonlijst is het wapen van Thymon Velius en Ida Codde van der Burgh. De eerste bewoners van dit prachtige pand.

Een oude foto van De Gouw. Gevonden tijdens de verbouwing.

Het geheim van Hoorn

Wat veel mensen niet weten en wat misschien wel het grootste geheim is van het pand, is dat het huis een gigantische tuin heeft. Misschien leuk om te vertellen hoe die buitensporige tuin is ontstaan. Ooit werd het pand bewoond door een stadsarts wiens vrouw overspannen raakte. Op aanraden van een psycholoog werd geadviseerd om dagelijks therapeutisch te wandelen. Naar buiten gaan tussen het schorem van Hoorn was echter een brug te ver voor mevrouw, waarop er voor de stadsarts niets anders opzat dan alle tuintjes van de omliggende panden op te kopen en een pad in de vorm van een lemniscaat aan te leggen. Op deze manier kon vrouwlief in haar eigen tuin wandelen om zo te herstellen van haar ziekte.

Nu 266 jaar nadat de allereerste bewoners hier kwamen wonen, is het voor ons natuurlijk fantastisch om ons hier te vestigen. Wij zijn vereerd dat we deel mogen uitmaken van dit prachtige pand met zo’n mooie historie. Het pand wordt eerst in ere hersteld en daarna kunnen wij niet wachten om onze eerste klanten te mogen ontvangen.

Een oud document van één van de eerdere bewoners.
Stel ons je vraag!