Het buitenleven naar binnen halen.

In ons vorige blog kon je het al lezen: we gaan dit jaar voor meer groen in huis. Heb je geen groene vingers? Dat is geen probleem. Er zijn allerlei soorten planten voor in het interieur, ook planten die weinig verzorging nodig hebben. In dit blog ga ik jullie meer vertellen over planten in het interieur.

De Monstera ook wel gatenplant genoemd is een populaire kamerplant. De grote ronde bladeren met gaten erin zijn het unieke kenmerk van deze plant. Het is een tropische, grote klimmer met een simpele gebruiksaanwijzing. Fijn als je niet zulke groene vingers hebt. Hij kan goed op een wat donkere plek staan en heeft niet al te veel water nodig. Daarnaast zuivert de gatenplant ook nog eens de lucht en kun je hem (samen met zijn kokosstok) gebruiken als hippe roomdivider.

De Olifantsoor – Alocasia Zebrina dankt zijn naam aan de bijzondere zebraprint op de stelen. Door deze strakke stelen en prachtige grote groene bladeren heeft hij een luchtige en gestileerde uitstraling. Van nature groeit de Alocasia Zebrina in het regenwoud. Hij houdt daarom van een vochtige omgeving en moet regelmatig een slok water krijgen. Tip: besproei de bladeren af en toe met water.

De Calathea staat symbool voor een nieuw begin. Die betekenis komt van de Engelse uitdrukking ‘to turn a leaf’, wat de plant doet als het donker wordt. Het is dus een leuke plant om cadeau te geven aan iemand die net verhuisd is. De plant komt oorspronkelijk uit de oerwouden van het Amazonegebied in Zuid-Amerika. Daar leefde hij in de schaduw. Jouw Calathea is dus helemaal in zijn nopjes in een schaduwrijk hoekje. De kracht en de pracht van deze plant zit hem in zijn bladeren. Ovale beauty’s in verschillende groentinten met een vleugje paars. Mooi in combinatie met paars en roze accessoires of een licht roze muur.

Planten zijn niet alleen voor in de woonkamer. Zo is bijvoorbeeld groen in je badkamer ook goed mogelijk. Zolang je kiest voor planten die van nature ook in een vochtige omgeving groeien. Ga bijvoorbeeld voor de Bromelia, die ook in de jungle voorkomt. De bladeren nemen het vocht op en laten het in het kelkje glijden, waardoor de wortels het water op kunnen nemen. Ideaal al zeg ik het zelf!

Combineer verschillende planten.

Heb je geen plek voor een grote kamerplant of wil je liever een paar kleine plantjes? Zet dan een groep van kleine potten met plantjes bij elkaar op een tafel of vensterbank. Wanneer je één klein plantje in je interieur zet valt hij vaak in het niets. Mocht je niet zo goed zijn in het verzorgen van planten kies dan voor een aantal cactussen in combinatie met vetplanten. Deze vragen weinig aandacht en kunnen lang teren op weinig water.

Wel groen vingers en houd je van koken? Kies dan voor een grote bak vol met kruiden. Deze vragen wat meer tijd, zonlicht en water maar dan heb je ook wel verse kruiden in huis. Het leuke is dat veel mensen denken dat kruiden vooral buiten gehouden dienen te worden. Maar binnen doen ze het ook heel goed en zo zorg je gelijk voor meer groen in de keuken.

Ben je nog niet overtuigd om meer groen in je interieur te brengen? Dan heb ik speciaal voor jou nog wat extra voordelen opgezocht. Kamerplanten zien er niet alleen mooi uit. Ze zijn ook goed voor je. Een plant in huis zuivert de lucht. Het blijkt dat planten het vermogen hebben om je humeur te beïnvloeden. Viooltjes zijn bijvoorbeeld ideaal als er problemen en ruzies in je huis zijn. Ze zullen je helpen om de rust te bewaren en stress te verminderen. Behalve dat planten de lucht zuiveren, hebben ze ook de eigenschap dat ze als geluiddempers werken.

Als laatste heb ik nog een leuke tip voor jullie. De Bromelia Pineapple plant wordt ook wel de anti snurk plant genoemd. Deze produceert, in tegenstelling tot andere planten, ’s nachts zuurstof en met meer zuurstof ga je minder snurken. Dus ideaal om in je slaapkamer te zetten als je s ’nachts wakker ligt van je partner.

Stel ons je vraag!